Dolby Atmos Music

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Streaming La: favorite Aprecieri: 1735

Dolby Atmos Music!!

In ciuda aparitiei atator platforme de streaming de muzica, care au schimbat complet peisajul cand vine vorba de accesarea muzicii, nu au existat schimbari in ceea ce priveste modul in care sunt produse melodiile. Indiferent daca asculti muzica prin intermediul posturilor terestre in FM, prin satelit digital, MP3, CD, DVD-Audio sau fisiere de inalta rezolutie loosless, cum ar fi FLAC sau DSD, inregistrarea originala a fost creata stereo in doua canale, acest mix familiar care isi mentine prezenta si se impune de zeci de ani.

Toate astea se schimba in timp ce dezbatem nou subiectul acum! Dolby Atmos Music isi croieste drum incet in mainstream music business si face ca sunetul stereo sa ne para ca un radio mono in AM. Pentru cunoscatori cu siguranta Dolby Atmos nu este o noutate din filme si diverse productii de televiziune, dar Dolby Atmos Music este ca o fiinta vie cu propriul drum. Un mod cu totul nou de inregistrare si auditie a muzicii, Atmos Music poate deveni o parte foarte importanta din industria muzicala si un foarte important pas inainte.

Dolby Atmos Music este muzica ce a fost inregistrata si produsa folosind formatul audio Atmos 3D Dolby. Asa o numim noi, dar Dolby prefera termenul "imersiv" in defavoarea celui de "3D" si este descris nu atat cat un format de muzica cat o experienta. Lasand semantica deoparte Atmos Music este diferit de muzica traditionala stereo in cateva aspecte cheie.

Producatorii de muzica contemporani noua au acces la echipamente de inregistrare digitala extrem de sofisticare care permit mixarea a zeci de canale (piste audio) separate. Indiferent cu cate piste sunt realizate de producatorul materialului audio, daca se creaza un material stereo, acestea sunt imbinale in cele doua canale, stanga si dreapta, care corespund celor doua boxe ale unui sistem stereo obisnuit. Dolby Atmos Music, pe de alta parte, este o tehnologie cu sunet surround original, care poate administra pana la 128 de canale si 34 de boxe separate ale unui sistem multicanal, inclusiv cu boxe care redau dinspre tavan. De aici tragem concluzia ca tehnologia folosita pentru inregistrarea coloanei sonore a unui film poate fi folosita si pentru muzica cu acelasi rezultat: imersivitate sonora totala!

Dolby Atmos Music nu este o conversie de la stereo la multicanal, este o modalitate de inregistrare complet noua care uzeaza de toate posibilitatile celor 128 de canale si implicit de capatitatile ample oferite de tehnologia ATMOS.

Una dintre caracteristicile definitorii ale Dolby Atmos pentru filme si Dolby Atmos Music este aceea ca un obiect (sau in cazul muzicii, a unui instrument sau a unei piese vocale) poate fi manipulat in spatiu 3D de catre producator independent. De exemplu, atunci cand ascultati muzica inregistrata Atmos pe un sistem de sunet compatibil cu Atmos, s-ar putea sa auziti viorile din fața camerei cand incepe o simfonie, dar pe masura ce muzica continua in timp, acele instrumente ar putea fi mutate treptat in spatiu pentru a simti ca și cum ar veni din toate partile din jurul tau. Este un grad de control fara precedent pentru producatori. In acelasi timp, se poate simti sublim atunci cand optiunile spatiale sunt manipulate de o mana abilita și experimentata.

Oamenii nu au fost "construiti" sa auda in doua canale si anume stereo, putem si avem capacitatea din punct de vedere fiziologic, de a asculta din toate directiile, de unde rezulta concluzia mea:

Muzica in Dolby Atmos? Parerea mea este ca DA!

L.E. Cateva exemple de titluri inregistrate cu tehnologie Dolby Atmos Music si Dolby Vision.

Artist

Titlu

Mediu

Bard Monsen, violin & Gunnar Flagstad, piano

Interactions Blu-ray

Hans Zimmer

Live In Prague Blu-ray

INXS

Kick: 30th Anniversary Edition Blu-ray

Khatia Buniatishvili & Zubin Mehta

Liszt & Beethoven Blu-ray

KISS

Kiss Rocks Vegas Blu-ray

Kraftwerk

3D The Catalogue

Blu-ray

Metallica

Through the Never

Blu-ray

R.E.M.

Automatic For The People (25th Anniversary Edition)

Blu-ray

Roger Waters

The Wall

Blu-ray

Royal Opera House

Swan Lake

Blu-ray

Taylor Swift

Reputation Stadium Tour

Streaming

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password