Ghid despre cum sa setati un subwoofer in orice sistem home-theater pentru un bas mai puternic si mai coerent

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 7780

Ghid despre cum sa setati un subwoofer in orice sistem home-theater

Daca tot am inceput sa scriu aici despre iesirea LFE sa continui si cu ceva despre subwoofere macar sa spunem ca incheiem despre basi.

Cea mai importanta boxa in orice sistem multi-canal (home theater) este, fara comentarii si discutii suplimentare, subwoofer-ul. Adesea acest fapt este neinteles de multi, avand ca rezultat integrarea eronata in sistem a subwoofer-ului.

In cele ce urmeaza incercam sa va spunem cate ceva despre plasarea corecta a unui subwoofer intr-un sistem home-theater si despre cum sa ii facem un set-up minim si in acelasi timp corect.

Secretul unui sunet al basilor bun intr-un sistem home-theater este sa setezi corect subwoofer-ul. Sunt multe mituri care spun ca daca ai un subwoofer mai mare, unul mai puternic, sau ai mai multe, inseamna ca vei avea un sunet al basilor mai puternic, ceea ce este perfect NEADEVARAT. In fapt, oricare dintre cele trei situatii ante mentionate existente in exces, inseamna un bas prost daca nu chiar unul inexistent.

Azi vom invata cum sa setam basii unui sistem multicanal (un home theater) cu un singur subwoofer pentru un bas cat mai bun si corect fara alte mijloace care sa ne ajute si fara sa apelam la un specialist care sa ne calibreze sistemul din punct de vedere audio (lucru pe care va indemn sa il faceti de fiecare data, rezultatul fiind unul net superior). Setand un subwoofer corect va face ca tot sistemul sa sune mai plin, mai bogat si mai corect, degrevand putin din sarcina AV receiverului. Tot aici trebuie sa mentionam ca aproape oricarui sistem audio ii trebuie un subwoofer (credem noi), daca boxele folosite nu coboara pana la 20 - 35 Hz. Cum putine, daca nu chiar foarte putine boxe decente ca pret coboara la frecventele mentionate, un subwoofer se impune. Nu intru in discutia despre brand-uri aici: alegem brandul acela de subwoofer care place ascultatorului acela este cel mai bun! Sau, acela care se integreaza cel mai bine in sonoritatea sistemului si in scena acustica descrisa de sistemul audio. Da!, la un sistem stereo ma refer aici.

La sistemele multi-canal folosite cu preponderenta pentru filme, cel putin un subwoofer este absolut obligatoriu.



Pentru inceput sa va spun de ce aveti nevoie ca sa va apucati de treaba:

  •  - un cablu RCA pentru subwoofer mai lung 5-7m,
  •  - un prelungitor de curent,
  •  - o ruleta sau un telemetru laser,
  •  - un sonometru digital (SPL meter) sau va descarcati o aplicatie pe telefon care sa masoare intensitatea sunetului.


Credeti sau nu, cel mai important pas al intregului proces este stabilirea pozitiei corecte a subwooferului. Pentru aceasta vom folosi o "metoda" simpla numita 'Subwoofer Crawl', de fapt cea mai uzuala cand nu vrem sau suntem in imposibilitate de a angaja un profesionist. Desi metoda pare putin stranie, chiar functioneaza:



Plasam subwoofer-ul in locul din care ascultam sistemul in mod obisnuit, adica la propriu il punem pe canapea sau pe fotoliul in care stam de obicei. Apoi reglam din butonul de volum plasat pe partea din spate a subwoofer-ului cam pe la ora 14, ceea ce este putin cam tare, dar va usura tot procesul. Incepem sa ne plimbam prin camera, mai exact pe marginile acesteia, si incercam sa ne dam seama unde se aude cel mai puternic si bine basul redat de subwoofer-ul plasat in locul nostru. Acolo unde se aude cel mai tare e bine sa ne lasam pe vine, ca sa ascultam sunetul de la nivelul subwoofer-ului. Daca esti un fericit si ai gasit mai multe locuri, il poti alege pe acela care din punct de vedere estetic iti place cel mai mult. Cand am descoperit acel loc care ne multumeste ca sonoritate, in mod evident plasam subwoofer-ul in acea pozitie. Va indemn sa folositi o piesa in care sunetul de basi sa fie la el acasa, ceva hip-hop sau R&B, care sa abunde in basi bine plasati in coloana sonora si nu in exces.



In faza in care am ajuns e bine de stiut ca mai sunt inca cateva setari de facut pentru a obtine acel sunet al basilor bine definit si punctat care caracterizeaza un sistem bine echilibrat acustic ca cel de la noi din show-room.
1. Punem reglajul de volum de pe spatele subwoofer-ului in pozitie la ora 12. Este foarte probabil ca il vom mai regla pana sa ajungem la ceea ce ne dorim, dar este foarte bine pentru inceput.
2. Reglajul de faza. Ceea ce urmarim este ca membrana de la oricare alta boxa si cea a subwoofer-ului sa miste in acelasi fel. Mai in clar, miscarea sa fie la amandoua simultan in exterior sau in interior (nu invers), ceea ce numim ca sunt in faza.
3. Reglajul pentru crossover. Acest reglaj, in marea majoritate a cazurilor, variaza intre 50 si 200 de Hz. Acesta se regleaza in mod uzual dar nu obligatoriu la 80 de Hz, in cadrul setarilor receiver-ului si la maximum pe subwoofer-ul propriu-zis, reprezentand pragul de la care semnalul audio nu mai este redat in boxele principale folosite si este directionat care subwoofer. Ceea ce se traduce prin faptul ca sunetele grave sunt directionate exclusiv catre iesirea LFE de la 80 de Hz in jos.

In meniul AV Receiver-ului se seteaza apoi distanta de la membrana subwoofer-ului la pozitia de ascultare cu ajutorul ruletei sau cu telemetru laser si se inscrie in setarile din receiver. In plus, fata de asta trebuie sa setam dimensiunea boxelor pe "small", astfel incat receiver-ul sa stie sa redirectioneze toate sunetele grave spre subwoofer si nu spre boxe. Si revenind la setarea de 80 de Hz, aceasta nu este obligatorie, si se pot face diferite alte setari dupa bunul plac al ascultatorului, dar este cel mai des folosita. Daca folosesti boxe foarte mici pentru front poti sa pui 120 Hz, iar daca folosesti boxe de podea poti sa cobori pana la 60 de Hz. Fiind vorba despre ceva care tine de gustul fiecaruia, noi recomandam sa se plece de la un reglaj general de 80 Hz, apoi, dupa ceva timp, pe masura ce urechea se adapteaza noului sunet, putem incerca sa modificam spre exemplu boxa centrala la 70 sau chiar la 60 de Hz, sa vedem cum se modifica sunetul (poate sa placa mai mult, sau nu). Ce mai ramane de facut este egalizarea nivelului de intensitate sonora a fiecarei boxe in parte, cu ajutorul sonometrului digital. La un anumit nivel de decibeli al receiver-ului, toate boxele sistemului (inclusiv subwoofer-ul) trebuie sa scoata un sunet cat mai apropiat de o anumita valoare data tot in decibeli. Noi folosim 0 dB la receiver cu 75 dB la boxe.
 
Cu asta GATA, FELICITARI! poti sa incepi sa te uiti la filme, se poate spune ca folosind o metoda chiar si mai rudimentara, ai facut un mini setup pentru subwoofer-ul tau si te afli pe calea cea buna ca sa te poti bucura de un sunet relativ corect si placut in sistemul tau home theater.

Ceea ce ti-am scris mai sus nu inlocuieste o calibrare profesionala facuta de un specialist, nu inlocuieste tratamentul acustic aplicat camerei de auditie sau cinema-ului din casa ta, si nici nu inlocuieste folosirea unui miniDSP care face sa poti atinge la un grad maxim de optimizare al subwoofer-ului/subwoofer-elor - cum este in cazul nostru. Aceste recomandari au fost facute doar pentru a te intreapta pe calea cea buna, si pentru a te face sa iti doresti mai mult de la sistemul tau, mai ales in cazul in care tehnic vezi ca se poate!

Scrie-ne despre experienta ta cu subwoofer-ele si setarile lui, si spune-ne daca te-am ajutat cat de putin, problemele tale sunt aurul nostru si vom incerca sa te ajutam sa poti obtine niste basi de invidiat .... poate nu si de catre vecini

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password