Ghid pentru un Home Theater de Lux - partea 1

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 979

Daca banii nu ar conta sau cum sa ne facem un Home Theater de Lux din punct de vedere al designului si al instalarii

Introducere

Am investit timp in a scrie acest ghid deoarece cred ca noi, la “Cinema La Tine Acasa”, avem o modalitate profesionista, corecta si coerenta de a face asta atat fata de client cat si fata de noi.

De cand ne “chinuie” pasiunea asta si datorita sumelor investite in aceasta pasiune si a trainingurilor parcurse, atat off-line cat si on-line, a experientei acumulate credem ca suntem capabili sa oferim una dintre cele mai bune si performante experiente si un culmul de cunostinte relevant clientilor nostri.

Unul dintre lucrurile care ne-au frustrat in mod extrem de-a lungul timpului si de-a lungul conversatiilor noastre cu clientii este urmatorul:

Intr-o industrie care are ca principali beneficiari ai ofertei persoane cu o buna sau foarte buna stare materiala si carora le sunt livrate bunuri si servicii, de cele mai multe ori, foarte scumpe, sunt intrigat, dezamagit si dezgustat de atitudinea si modalitatea de abordare a unora dintre cei ce se ocupa de vanzari de echipamente si serviciii de instalara ca si noi.

De ce?

Ca sa nu ma aplec prea mult asupra subiectului si ca sa fiu cat se poate de concis, cei mentionati mai sus opteaza pentru calea cea mai usoara a minimei rezistente. Pur si simplu nu ii intereseaza sa faca un lucrul tehnic corect pentru client. Au dezvoltat o metoda prin care opteaza pentru cea mai usoara si facila instalare prin care termina proiectul rapid, iau banii clientului la fel de rapid si au plecat spre urmatoarea lucrare. Nu vreau sa insist aici si sa spun ca cei mai multi dintre ei sufera cel mai probabil de efectul Dunning-Kruger, asta ar fi alta discutie.

Cei mai multi dintre acestia nu se implica deloc in procesul de educare a clientului, proces pe care noi il consideram absolut necesar, pentru a ne asigura ca acesta, clientul, intelege pe deplin optiunile care ii sunt puse la disponibile. Industria asta nu poate functiona cu o solutie de genul “one size fits all”

Ceea ce este si mai rau am observant ca echipamente recomandate pentru instalari foarte usoare, si care daca tot a venit vorba nu sunt DELOC  IEFTINE, nu livreaza clientului continut audio si video de calitate si performanta superioara. Cu siguranta suna tare sau se vede foarte colorat dar clientul trebuie sa inteleaga si sa realizeze ca zgomotul puternic si calitatea sonora, culori suprasaturate si culori naturale,  sunt chestii TOTAL diferite!

Home theater sau cinema room inseamna proiector + ecran, NU televizor

Am dorit sa scriu acest ghid ca sa descriu varianta noastra asupra a ceea ce este absolut necesar care sa garanteze obtinerea unei Experiente Inedite si a unui Cinema La Tine Acasa de LUX.

 

 

Importanta designului in home theater

 

Oricare ar fi viziunea in ceea ce priveste instalarea unui home theater privat nu pot sa minimizez importanta  angajarii unui designer profesionist pentru al pune stratul de “frumos” peste cel dedicat functionalitatii.

In mod cert se pot gasi idei de design pe internet cu ajutorul diverselor site-uri de profil dar intotdeauna incaperea pe care doriti sa o amenajati dumneavoastra are alte dimensuni si alte particularitati.

dark cinema room

dark room

Ca sa putem planifica corect o instalare a unui home theater  de lux trebuie sa luam in considerare serviciile unui designer profesionist care intelege si aplica  toate considerentele tehnice ce stau in spatele deciziilor pe care un specialist in home theater le ia. Lucru greu de realizat daca tinem cont ca majoritatea designerilor nu vor sa tina cont de considerentele tehnice. Ei imi imagineaza ca un home theater poate fi si alb. NU, nu poate sa fie alb! In cate cinematografe albe au intrat ei vreodata si le-au vazut a fi albe?


In ceea ce priveste designul sunt doua elemente cheie de care trebuie sa tinem cont:

1.    Planul incaperii. Este absolut necesar pentru ca trebuie facute calcule in ceea ce priveste: dimensiunea maxima a ecranului, distanta corecta de proiectie, numarul de locuri si pozitionarea acestore, combinatia optima de boxe cu amplificatoare pentru un sunet conform standardului si, nu in ultimul rand, calculele pentru tratamentul acustic. Acest plan trebuie sa stabileasca toate informatiile necesare si suficiente si pentru locurile unde vor fi amplasate boxele, pozitia fotoliilor sau canapelelor, necesarul de putere pentru instalatia electrica, locul unde se pun echipamentele electronice si instalatia de climatizare.

2.      Vizualizarea. Aceasta vizualizare sau randare in 3D permit proiectantului cat si clientului sa cada de acord asupra proiectului final.

schita

schita

De retinut:

Un designer bun de home theater poate conlucra cu dumneavoastra pentru a furniza exact ceea ce va doriti. In clar, poate fi integrat in proiectul final si ceva ceea ce nu este definit ca bine practici in executarea unui home theater.

Urmeaza in partea a doua "Acustica"

<!-- [if gte mso 9]> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" Name="Color

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password