Review proiector EPSON TW9400

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Review La: favorite Aprecieri: 998

EPSON TW-9400 Review


Pentru ca Epsonul nostru TW9400 a implinit 1000 de ore de functionare m-am gandit sa va spun cateva pareri despre el intr-un review scris de mine. Un utilizator obisnuit, un nespecialist in calibrare, coloristica si alte chestii tehnice pe care oricum putina lume le apreciaza si si mai putina lume le intelege. Sper ca atunci cand Adrian o sa aiba timp o sa va faca un review din punctul de vedere al super-specialistului cu care o sa revin.

EPSON TW-9400

EPSON TW-9400

Caseta tehnica

Tehnologie  -  3LCD – panou LCD 0,74 inchi cu MLA (D9)
Luminozitate  -  2600lm – 2320lm post calibrare
Rezolutie nativa  -  1920x1080 cu amplificare 4K (tehnologie avansata pixel shifting ) - 4K Enhancement Technology
Reproducerea culorilor  -  pana la 1,07 miliarde culori
Raport contrast  -  1.200.000 : 1
Procesare Culori  -  10 bit (Partial 12 bit)
HDR  -  Da (procesor dedicat)
HLG  -  Da
Lens shift  -  Motorizat - Vertical ± 96,3 %, orizontal ± 47,1 %
Corectie keystone  -  vertical ± 30 °
Raport proiectie  -  1,35 - 2,84:1
Aspect Ratio Nativ  - 16:9
Focus  -  motorizat
3D  -  Activ
Projector control  -  AMX, Crestron (rețea), Control4
Conexiuni  -  USB 2.0 tip A, USB 2.0 Type B (Service Only), RS-232C, Iesire de    comanda, Intrare VGA, Intrare HDMI (2x), HDMI (HDCP 2.2), Interfata Ethernet (100 Base-TX/10 Base-T)
Imaging Science Foundation (ISF)  -  certificat
Dimensiuni  -  450 x 520 x 193 mm
Geutate  -   Aprox. 11kg

General

In acest moment pentru home use EPSON TW-9400 este flagshipul lamp-based HDR al companiei si are cam tot ce ti-ai putea dori de la un proiector dedicat home-cinema. La pretul lui si total neobisnuit in gama aceasta de pret avem controlul lentilelor motorizat pentru shift, focus si zoom, 10 setari cu memorii a acestora, inclusive capac motorizat pente lentile. Acestea permit a fi create rapoarte de imagine de la 1,78:1 la 2,40:1 in functie de formatul ecranului dar mai ales in functie de formatul materialului proiectat. La pretul lui este un absolut BEST BUY.

Consideratii punctate


4K

Desi Epson il prezinta ca pe un proiector 4K si il denumesc 4K PRO-UHD el este defapt un proiector Full HD care uzeaza de tehnologia pixel shifting care  muta fiecare pixel pe diagonala pe o distanta de jumatate de pixel pentru a dubla rezoluția Full HD rezultand o rezolutie 2K. In cazul nostru 2880x1620 care care are de doua ori mai multi pixeli fata de Full HD (1920x1080) dar jumatate fata de 4K real si anume 4096 × 2160 (in televiziune rezolutia 4K este considerata 4K UHD 3840×2160)


HDR

Proiectoarele noi accepta continut video cu HDR10 adica cu o gama dinamica crescuta pentru grayscale si pentru culori, lucru valabil si pentru TW9400. O cerinta absolut obligatorie pentru ca acest lucru sa aiba succes este HDR Tone Mapping unde continutul HDR este scaled down pentru a se potrivi cu posibilitatile tehnice ale proiectorului. In cazul nostru, al lui TW9400, toate acestea functioneaza intr-un mod de exceptie.

“Epson TW9400 ofera caracteristici pe care de multe ori nu le gasesti in proiectoare care costa de doua ori mai mult”

Performata

Epson TW9400 este pe drept cuvant performer in gama lui de pret. TW9400 sau un alt proiector nu vor avea niciodata factorul "wow" al unui televizor atunci cand vine vorba de HDR, dar, atata timp cat producatorului mapeaza corect semnalul, rezultatele pot parea in continuare impresionante. Ceea ce va pot spune cu deplina certitudine este ca tot continutul HDR pe ecran arata mult mai bine decat sugereaza masuratorile.


Performantele la nivel de greyscale si gamma sunt bune iar nivelurile de negru sunt satisfacatoare. Chiar daca nivelurile de negru nu sunt la fel de profunde ca la un proiector JVC sunt net superioare oricarui proiector DLP. Ceea ce va recomandam cu maxim de tarie este ca nu il instalati intr-o camera cu pereti albi, nu va face fata. Daca in schimb optati pentru o camera dedicata cu pereti de culori inchise sau griuri mate veti fi deosebit de incantati.


TW9400 face o treaba excelenta in procesarea surselor FullHD si produce niste imagini surprinzator de detaliate si nuantate. Culorile filmelor si intentia producatorului sunt reproduse cu exactitate si rezultate sunt foarte satisfacatoare.


Reproducerea filmelor fara HDR de pe Netflix este o revelatie in ceea ce priveste calitatea, cantitatea si rafinamentul detaliilor oferite. Ceea ce impresioneaza in mod maxim este naturaletea tonurilor fetelor oamenilor din filme.


„Imaginile in format HDR sunt exacte, detaliate, cu culori nuantate si un bine definit contrast”

Discurile originale 4K si HDR ofera sansa lui TW9400 sa isi arate abilitatile HDR si, in acest sens, proiectorul ne impresioneaza. Toate culorile folosite in filme sunt redate cu o subtilitate nuantata, nu sufera in urma clippingului si tot ce trebuie sa straluceasca chiar o face intr-un mod impresionant.



Verdict sau chiar trebuie sa cumpar unul?


Epson TW9400 ofera imagini impresionant de stralucitoare, bogate in contrast si culoare si chiar cand totul este la maxim nu degaja foarte multa caldura si cei numai 28db de zgomot nu deranjeaza deloc mai ales daca asculti filmul asa cum ar trebui ascultat si anume TARE.


Un proiector exceptional si, din punctul meu de vedere, alegerea de electie in plaja lui de pret. Deasemenea este usor de instalat si setat, cu un meniu si o telecomanda foarte intuitive. In ceea ce priveste conexiunile, cele doua porturi HDMI pot gestiona semnalul 4K HDR si, deși nu este un proiector nativ 4K, TW9400 ofera o imagine detaliata, care cu siguranta pare ca are o rezolutie 4K.

Daca bugetul dumneavoastra este in jurul pretului lui, nu ezitati, cumparati-l, este BEST BUY!

Toate cele scrise de mine in acest articol fara calibrarea facuta de Adrian lui TW9400 nu ar fi fost posibile. Va recomand cu maxim de caldura sa calibrati aproape orice proiector sau televizor pentru a beneficia la maxim de capabilitatile pe care le poate oferi.

Sursa blu-ray "Aquaman"

Aquaman SDR

Aquaman SDR

Aquaman HDR

Aquaman HDR

Imagine 16 9 pe ecran 2.35 1

Imagine 16:9 pe ecran 2.35:1

Imagine 2.35 1 pe ecran 2.35 1

Imagine 2.35:1 pe ecran 2.35:1

TV SDR

TV SDR - sursa HBO (Orange)

Netflix SDR (Valerian and the City of a Thousand Planets)

Netflix SDR (Valerian and the City of a Thousand Planets) - sursa semnal Panasonic UB-9000

Netflix HDR (The Old Guard)

Netflix HDR (The Old Guard) - sursa semnal Panasonic UB-9000

Detalii HDR

Aquaman detaliu HDR - sursa semnal Panasonic UB-9000

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password