Arta pozitionarii corecte a boxelor

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 4252

Arta pozitionarii corecte a boxelor

1. Introducere - Cum sa plasati boxele corect pentru a obtine cel mai corect si bun sunet

De cand m-am apucat de intreprinderea asta cu filme si muzica, de instalat cinematografe private toata lumea m-a intrebat despre pozitionarea corecta a boxelor si a subwooferelor pentru sistemele home theater si pentru cele stereo. Despre subwoofere am tot discutat si cred ca am acoperit subiectul cat se poate de mult, astfel ca acest articol se va concentra pe restul boxelor din sistem, fie el stereo sau multicanal.

Cand ideea de home theater (cinematograf privat) era intr-un stadiu relativ incipient sa fi avut un sistem 5.1 era o minune de care relativ putina lume beneficia. Astazi un sistem 7.1 este standard si un procesor de sunet surround capabil sa redea 9 sau 11 canale au ajuns sa fie din ce in ce mai frecvente. Relativ noile formate audio cum ar fi Dolby Atmos, DTS: X și Auro-3D ne aduc componenta audio 3D prin plasarea boxelor, special gandite, pe/in tavan creand astfel mai multe pozitii care fac sistemul nostru multicanl sa se extinda la 5.1.2, 7.1.4, 11.2.6 sau chiar dincolo cu mult mai multe pozitii.

Indiferent de numarul de boxe pe care il avem amplasate acasa obiectivele sunt tot timpul aceleasi:

  • o localizare precisa a efectelor sonore,
  • o scena acustica mare si clara,
  • o trecere a sunetului de la o boxa la alta perfecta pentru a se obtine imaginea tridimensionala corecta gandita de creatorul materialului.

Toate aceste apar , neaparat simultan, numai in cazul in care fiecare boxa este pozitionata corect.

Plasarea corecta a boxelor nu este o chestiune arbitrara ci este ceva dat de multa fizica, matematica si nu in ultimul rand de acustica. Calibrarea audio este absolut obligatorie.

N.B.!!!!  "Sunetele inalte si medii se calibraza directional, cele grave pozitional"

2. Pozitionarea boxelor pentru sisteme stereo cu 2 canale 

Cand configuram un sistem stereo, cele doua boxe si capul ascultatorului trebuie sa formeze cele trei unghiuri ale unui triunghi echilateral (cu laturile egale => unghiuri de 60°) Tot setup-ul nu este relationat in nici un fel cu dimensiunile camerei - ar fi recomandat ca aceasta sa nu fie patrata. Importanta plasarii simetrice a boxelor este pentru ascultarea din campul acustic de proximitate, in special in incaperi mici si medii ca dimensiune, este foarte important pentru optimizarea calitatii sunetului stereo (proximitate se defineste cand este predominant sunetul direct, iar campul indepartat -far field- cand predomina sunetul reverberant, intre ele existand o zona ingusta de tranzitie)

Dupa ce boxele si pozitia principala de ascultare sunt setate cat mai perfect posibil intr-un triunghi echilateral, boxele trebuie indraptate catre pozitia principala de ascultare pe amble axe, atat x cat si y (orizontal cat si vertical) Cand acest lucru este corect facut, din pozitia principala de ascultare, veti percepe clar sunetul centrat la jumatatea distantei, pe linia, dintre cele doua boxe.

Speakers placement - Neutral & Natural Acoustics

3. Pozitionarea boxelor pentru sisteme surround 5.1 si 7.1

3.1 - Boxele fata stanga si dreapta

Sunt principalele boxe in care avem sunet dupa canalul central si trebuie pozitionate, fata de axa centrala (pozitia principala de ascultare cu boxa centrala), la 25°-30°. Rezultatul maxim asteptat si de dorit se obtine cand tweeterul este la aceeasi inaltime cu urechea ascultatorului. In cazul majoritatii boxelor de podea acest lucru este realizat in mod natural. Pentru boxele de raft ca sa realizam acest lucru ele trebuie asezate pe standuri.

Departarea boxelor de colturile camerei (in masura permisa de zonele circulate ale camerei) va reduce reflexiile si va imbunatatii scena acustica.

3.2 - Boxa centrala

Boxa centrala va fi plasa exact pe axa centrala in raport cu pozitia principala de ascultare. Ca si in cazul boxelor FL si FR tweeterul trebuie sa fie la aceeasi inaltime cu urechea ascultatorului pentru maximul de efect. Lucru de la care se poate face exceptie in cazul in care pozitia ecranului sau cea a televizorului nu permit aceasta.

Cateva sfaturi pentru boxa centrala:

  • daca se foloseste un setup proiector si ecran transparent acustic boxa centrala poate fi pozitionata la nivelul urechii,
  • boxa centrala poate fi pozitionata cu usurinta pe un corp de mobilier si sub ecranul televizorului usor inclinata in diractia capului persoanei aflate in pozitia principala de ascultare,
  • in cazul unei boxe centrale mai mari aceasta poate fi pusa pe un stand de podea cat mai aproape de ecran,
  • daca boxa centrala este plasata pe un obiect de mobilier, pe cat posibil, se aliniaza marginea boxei cu marginea mobilierului pentru a elimina refetia din mobilier.

3.3 - Boxele surround laterale (side surrounds)

In sistemele 5.1 aceste boxe trebuie pozitionate in lateralul pozitiei principale de ascultare la 90° - 110° fata de axa centrala (pozitia principala de ascultare cu boxa centrala). Pentru o senzatie mai mare de spatialitate, tweeterul lor trebuie sa fie mai sus fata de ureche si indreptata catre aceasta.

3.4 - Boxele surround din spate (back surrounds)

In cazul sistemelor 7.1 boxele de surround din spate sunt pozitionate in spatele pozitiei principale de ascultare. Aceste boxe sunt pozitionate la 135° - 150° fata de axa centrala (pozitia principala de ascultare cu boxa centrala) La fel ca in cazul boxelor laterale surround tweeterul lor trebuie sa fie mai sus fata de ureche si indreptata catre aceasta.

5-1 7-1

4. Pozitionarea boxelor pentru sisteme surround 9.1 si 11.1

Dezvoltarea procesoarelor de sunet sunet surround cu 9 si 11 canale aduce in sistemul audio canalele de prezenta Wide si Hight pentru a imbunatati si mai mult spatiul si imersia scenei acustice. Pentru blu-ray-uri native nu sunt inca disponibile cu mai mult 7.1,  utilizarea boxelor Wide si Hight necesita utilizarea unui algoritm de conversie ascendenta in procesorul de sunet surround pentru urmatoarele formate: Audyssey DSX, DTS Neo:X și Dolby ProLogic IIz.

Pozitionarea lor este conform cu schita de mai jos.

9-1 11-1

5. Mai mult de 11 canale - Dolby Atmos, DTS:X sau Auro 3D

Introdus in urma cu cativa ani in cinematografele comerciale, Dolby Atmos ne aduce boxe plasate pe tavan pentru a recreea efecte de deasupra pozitiei principale de ascultare. Ulterior DTS:X si Auro 3D au extins optiunile pentru sistemele de sunet surround "object based" Setup-ul cu boxe in tavan aduce o noua dimensiune mult mai placuta, captivanta si realista experientei cinematografica.

In ceea ce priveste pozitionarea corecta a boxelor se tine cont de cele scrise mai sus pentru 5.1 sau 7.1 la care se adauga 2 sau 4 boxe in cele trei variante de set-up:  

  1. pe tavan,
  2. pe peretii laterali,
  3. boxe cu dispersie superioara.                    

Atmos speaker placement



Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password