Ghid pentru un Home Theater de Lux - partea 2

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 936

Acustica in camera si izolarea fonica: cum sa depasim problemele generate de camera

Unul dintre cei mai frecvent neglijati factori ai unei instalari de home theater este cel al formei si dimensiunilor camerei si al modului in care acestea afecteaza calitatea si performanta sonora si, de asemenea, cat de important este sa tinem sunetul in camera. In cele ce urmeaza acestea sunt cele doua probleme pe care ne propunem sa le eliminam.

 

I.                    Acustica in camera

Daca ati folosi o boxa in camp deschis aceasta nu va avea limitari ci va reda materialul in mod natural si fara interferente. Singura problema ar fi zgomotul ambiental.

In momentul in care aceeasi boxa reda materialul in interiorul unei camere patrate sunetul va fi extrem de diferit. Acesta va ricosa din pereti si va duce la anulari si varfuri ale sunetului ceea ce inseamna ca in anumite pozitii din camera, ascultatorul, ori nu va auzi deloc acea frecventa ori o va auzi de doua ori mai tare.

"Camera patrata este de evitat in home theater cat si pentru camera de auditii audio"

Nu imi doresc sa tin o lectie despre acustica dar trebuie sa constientizam importanta discutarii acestui aspect chiar si in maniera minima.

Cele trei aspecte importante sunt asa numitii 3R:

Primul R – REZONANTE – generata de sunetele cu frecvete joase care lovindu-se continuu de pereti cauzeaza mari probleme.

Al doilea R – REVERBERATIE – atunci cand un sunet este reflectat, in timp ce pierde din energie si volum parind ca nu va disparea. Acest tip de sunet intarziat il auzim pe masura ce se diminueaza lovind peretii camerei afectind in mod clar claritatea sonora.

Cel de al treilea R – REFLETIE – un sunet se deplaseasa in linie dreapta pana intalneste un perete din care ricoseaza sub un acelas unghi sub care a lovit peretele. Lucru care conduce in creierul uman la o confuzie asupra locului de provenienta a sunetului. Inainte de orice incercare de gasi o rezolvare a problemei reflexiilor, trebuie scoasa in evidenta o proprietate a urechii umane (descrisa de "Efectul HAAS") care face ca doua sunete auzite la un interval mai mic de aprox. 15 ms sa fie percepute ca unul singur, iar daca intervalul este mai mare ele vor fi percepute distinct. In baza acestui efect psihoacustic, se poate considera ca, daca decalajul temporal dintre unda sonora directa de la sursa si unda reflectata din perete sau alt obiect din jur, in pozitia receptorului, este mai mare de 15-16ms, cele doua unde vor fi percepute separat.

Daca toate aceste probleme par foarte dificil de rezolvat, vestea buna este ca stiinta numita acustica exista. Cu ajutorul unui calibrator audio certificat si cu experienta toate aceste probleme pot fi rezolvate. Nu cu usurinta si nici fara un buget, dar pot fi rezolvate.

Cea mai buna abordare este o masuratoare a camerei apoi instalarea de tratament acustic. Tratamentul acustic este o combinatie de panouri acustice de absorbtie, difuzie si capcane de bas (bass trap) Calibratorul ne va spune unde si in ce cantitate fiecare dintre cele trei tipuri de tratament trebuie puse in camera de home theater. Trebuie sa constientizam ca un bass trap pentru a fi corect instalat trebuie facut custom pentru frecventele si caracteristicile camerei.

"Calibrarea audio este obligatorie pentru redarea unui sunet asa cum a fost gandit de creatorul materialului"

De retinut:

1.     Ceea ce  am scris mai sus este valabil in cazul unei singure boxe. Intr-un sistem home theater sunt minim 5.1 (cinci boxe + un subwoofer). Sunt sisteme in componenta 9.4.6 (noua boxe la nivelul urechii + patru subwoofere + 6 boxe pentru Atmos). Lucrurile se complica exponential in cazul unui sistem multicanal cu un numar mult mai mare de boxe (cinematografele comeciale).

2.     Un lucru relativ rar intalnit de mine este instalarea in exces a panourilor acustice, atunci cand sunt instalate, care ne aduce un sunet tern, plat si fara personalitate. Incaperea suna de parca ai avea degetele in urechi. De evitat!           Foarte des intalnit este lipsa panourilor acustice in totalitate si propietari se mira ca se aude extrem de prost, asta este explicatia: lipsa panourilor acustice in totalitate!


II.                  Izolarea fonica

Daca tot ce am discutat anterior in partea de “Acustica” este facut foarte corect cea mai mare parte a sunetului chiar ramane in camera.


Izolarea fonica a unei incaperi are doua scopuri: impiedicarea sunetelor din interior sa ajunga in afara incaperii si reciproc blocarea accesului sunetelor din exterior sa ajunga in interiorul incaperii.

Pe scurt izolarea fonica se face cu diverse materiale speciale puse intr-un tip de sandwich pe pereti, tavan sau podea ale camerei, prinderile acestor materiale specializate sunt si ele de un tip anume care contribuie la minimizarea transmiterii undelor sonore. Pentru a avea rezultate optime,  trebuie acordata o deosebită atentie echilibrarii nivelului de izolatie fonica a tuturor elementelor ce constituie perimetrul incaperii (pereti, tavan, podea, geamuri, usi, etc). O alta problema ce trebuie neapărat luata in seama o reprezinta faptul ca sunetele de joasa frecventa se transmit foarte eficient prin infrastructura solida a cladirii (pereti, tavan, podea...), mai repede si mai uşor decat prin aer, astfel ca vibratiile emise de subwoofere cu contact direct cu unul dintre aceste elemente constructive se vor transmite in toate incaperile.

Mai este un aspect de luat in seama: este importanta izolarea fonica sau nu? Daca locuim singuri si la casa poate ca este mai putin importanta. Daca avem vecini, sau ne dorim sa nu deranjam toata casa, chestiunea cu izolarea fonica devine foarte importanta.

Cat din volumul camerei ne permitem sa pierdem? Izolarea inseamna ca pierdem din dimensiunile camerei. Daca vrei sa faci izolarea ca la carte ajungi la pierderi de pana la 0.3m pentru fiecare dimensiune. Tot aici trebuie inclus si costul izolarii care cu cat creste ca dimensiune de la 0.05 m spre 0.3 m creste exponential prin cantitatea de materiale folosita si numarul de ore necesar pentru montare.

Data viitoare despre canapele si fotolii.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password