De ce imi doresc un subwoofer pentru sistemul meu?

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 2719

Subwooferul este un tip de boxa special conceputa pentru redarea frecvențelor joase și foarte joase. In general subwooferele sunt active, adica includ un amplificator.

Subwooferele erau privite ca o componenta exotica in sistemele audio stereo si inca sunt privite asa de catre audiofilii puristi. Ele au inceput sa devina foarte populare odata cu raspandirea sistemelor audio multi-canal dedicate sistemelor home-theater, in cadrul carora ajuta in mod definitoriu in redarea foarte corecta a efectelor sonore.


Odata cu adaugarea unui subwoofer intr-un sistem puteti avea mai multe beneficii:

- intr-un sistem 2.0 poate ajuta o pereche de boxe de raft cat si unele de podea De cele mai multe ori aceste boxe nu acopera, in termeni de frecventa si claritate a basul profund, gama de sunete joase, aportul unui subwoofer fiind cel care face diferenta intre un sistem cu un sunet mediocru si unul cu un sunet excelent.

- o pozitionare mult mai corecta a intregului ansamblu de boxe, fie ca avem in vedere un sistem 5.1, 7.1 sau orice alta varianta. In majoritatea covarsitoare a cazurilor intr-un sistem home theater pozitionarea boxelor nu coincide cu pozitionarea a doar doua boxe ale unui sistem 2.0 pentru muzica exclusiv. In acest caz, cel pentru 2.0, ori sacrificam basul ori scena acustica. Cu cat calitatea materialului ascultat este mai ridicata descoperim prin pozitionarea corectea a boxelor sunete pe care, nefacand aceasta, nici nu le auzim.

-  reproducerea intregului spectru sonor redat de film,

- daca apelam la un specialist (calibrator audio certificat) care ne ajuta sa facem o corelare corecta si precisa intre marimea camerei si marimea boxelor iar in functie de acestea si cu marimea subwooferului ajungem sa obtinem un sunet cat mai aproape, daca nu chiar exact acela, pe care cel ce a realizat materialul sonor l-a avut in vedere.

 

Tipuri de subwoofere:


Se poate spune cu o mare certitudine ca nu exista subwooferul perfect. Fiecare tip vine cu plusurile si minusurile caracteristice diversilor parametrii. Cei mai des intalniti paramentri ar fi: dimensiunea, eficienta, calitatea si costul.

- Dimensiunea. Daca este unul cu o dimensiune redusa este mai usor de integrat intr-o camera normala(+) si in cele mai multe cazuri este mai ieftin(+). Nu inseamna neaparat ca este si adaptat nevoilor acustice ale camerei(-)

- Eficienta. Cu cat este mai eficient cu atat reda mai mult bas. Aici lucrurile stau relativ simplu, unele sunt eficiente(+), iar altele nu sunt eficiente(-) Calcularea necesarului de bas este un calcul matematic si este in directe corelare cu dimensiunile incintei in care este folosit. Mai simplu spus intr-o camera de 12 mp nu ai nici un motiv sa pui un subwoofer de 3000W, cum nu ai de ce sa pui unul de 500W intr-o camera de 45 mp. Eventual in camera de 45 mp poti pune 2, 3 sau 4 de 500W.

- Calitatea. Este cuantificarea a cat de corect sunt redate frecventele joase de catre subwoofer. Ca de fiecare data si aici sunt multiple pareri. Unii spun ca brandul "X" este mult mai bun pentru muzica iar brandul "Y" este foarte bun pentru filme. Totul este o chestie de gust pe principiul: Nu frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie. Sfatul nostru este sa ascultai cat mai multe branduri si cand veti alege sa fie o alegere in cunostinta de cauza.

- nu in ultimul rand Costul. Costul este iarasi un aspect subiectiv, ce este scump pentru cineva, pentru altcineva este foarte ieftin. Preturile variaza intre 3- 400 de lei si 45.000 de lei. Trebuie sa stim ca industria audio video este o industrie in care in mod cert pretul reflecta calitatea.

Din punct de vedere al constructiei subwooferele se impart in:
- incinta închisa (sealed) – difuzorul este montat intr-o incinta care nu are nici un fel de deschideri. Este alegerea de electie pentru cazul in care ne dorim un bas profund si corect reprodus fidel. Daca folosim un astfet de tip intr-o camera mare cel mai probabil va trebui sa folosim mai multe.

- incinta tip “bas-reflex” (ported) – difuzorul este montat intr-o incinta care are una sau mai multe deschideri care comunica cu exteriorul. Acest tip constructiv amplifica acustic basul reprodus si creste cu cca. 3db mai mult fata de unul sealed cu aceleasi caracteristici. Ca dezavantaj este ceva mai greu de controlat.

- radiator pasiv – se folosește o incinta închisa și două difuzoare de bas – unul normal, activ și unul care este pasiv, practic este un difuzor fara bobina si magneți, doar membrana și suspensia. Avem avantajele ambelor soluții de mai sus dar la un cost de producție mult mai ridicat.

Intr-un sistem multicanal (home theater) o importanta majora o are cantitatea de bas care este redata de subwoofer sau subwofere spre diferenta de un sistem stereo unde de maxima importanta este calitatea de bas livrata. Tot aici trebuie mentionat ca este de o importanta deosebita tratamentul acustic al camerei de auditie, respectiv de cinema, care face ca indiferent de tipul camerei sa avem un bas corect, bine punctat si livrat exact cum a fost dorit si gandit de producatorul materialului ascultat.

Nu intru aici in detalii privind conectarea, amplasarea, modurile camerei, acustica, reglajul de volum si reglajul de faza pentru ca aproape nici un posesor de sistem audio sau audio-video nu este inginer cu pregatire in acustica si nu este interesat decat de un singur lucru, sa se auda bine. Ca in cele mai multe cazuri ca sa rezolvi o problema trebuie sa angajezi un specialist care sa faca asta.

  

 

Cum am scris mai sus pretul reflecta calitatea. Trebuie intai sa stim ce ne dorim de la un subwoofer, ce buget avem, apoi sa consultam un specialist ca ne va traduce si ajusta ce ne dorim si ajungem exact la brandul de care avem nevoie. Fie ca ne dorim un bas mai profund pentru melodiile preferate, fie ca ne dorim niste efecte mai bine puse in evidenta ale filmelor vizionate nu exista o reteta perfecta.

Subwooferul, credem noi la Cinema La Tine Acasa, este componenta fara de care un sistem multicanal, un home theater, nu poate exista. Nu ne imaginam cum un film din cele cu o dinamica extrema poate fi vizionat fara un subwoofer, practic pierzi mare parte din material.

Din aceste motive credem ca o vizita la noi in showroom este determinanta pentru a fi lamurit ce trebuie sa auzi de la un subwoofer intr-un film. Avem pregatit un set-up cu doua subwoofere (7.2.4) astfel ca experienta vizionarii unui filme poate se devina ceva magic!

Te asteptam la un demo!

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password